Vaste expositie

De expositie is verdeeld over verschillende ruimtes.

Benedenverdieping

In de hal bij binnenkomst hangen schilderijen van de in 1980 overleden pastoor J.H.Janning.

In de Janningkamer treft u onder andere houtsnijwerk, tegelwerk van Pals Karst, goud en zilverwerk, een muntenverzameling en relikwieën van onder andere Crispinus en Crispinianus (285 na Cristus).

Bezienswaardig is ook de ruim twee meter hoge en achttien meter lange lambrisering in de “Janningkapel”, afkomstig uit een kerk in het voormalige Oost-Duitsland. Gemaakt door kunstenaars uit de school van Tilman Riemenschneider, inclusief 2 werken van de meester zelf. Allen uit hout gesneden weergaven van schilderijen van Rafaël en de gebroeders van Eijck.

De Schröer kamer wordt gebruikt voor tentoonstelling van de historische fotocollectie van de gelijknamige meester en wisselexposities.

Bovenverdieping Museum Janning: Collectie van Aarle, Meesterwerken en Devotie

De bovenverdieping van Museum Janning neemt u mee op een reis door kunst, religie en het leven van verzamelaar Joz. van Aarle, docent levensmiddelen uit Sint Pancras. Bewonder prachtige schilderijen van meesters als Velázquez, laat u betoveren door een unieke blikschildering uit Mexico, en sta versteld van het 18e-eeuwse schilderij ‘Tomirus en Cyrus’.

In de ruimte boven ervaart u de devotie van Joz van Aarle. Hier vindt u relieken en persoonlijke objecten die zijn levensverhaal vertellen, waaronder prachtige beelden van de vier Westerse Kerkvaders: Ambrosius, Augustinus, Hiëronymus en Gregorius.

Verder bevindt zich op deze verdieping een kamer met een pronkstuk uit de Nederlandse kunstnijverheid: een Workumer kledingkast. In de bibliotheek kunt u tot slot bladeren door zeldzame boeken en tijdschriften.

De bovenverdieping van Museum Janning biedt een unieke beleving voor kunstliefhebbers, religieus geïnteresseerden en iedereen die meer wil weten over het leven van een gepassioneerde verzamelaar.

Hoogtepunten:

Schilderijen van Velázquez en andere meesters
Unieke blikschildering uit Mexico
18e-eeuws schilderij ‘Tomirus en Cyrus’
Beelden van de kerkvaders Ambrosius, Augustinus, Hiëronymus en Gregorius
Relieken en persoonlijke objecten van Joz. van Aarle
Workumer kledingkast
Bibliotheek met zeldzame boeken en manuscripten
Deze verdieping is een absolute must-see voor bezoekers van Museum Janning!

Zolder – depot

Naast alles wat staat uitgestald op de beneden en bovenverdieping hebben we nog een grote hoeveelheid objecten in depot op de zolder in het museum.